Puss puss, så får du en suss – vinn elektrisk tannbørste!

Da jeg var liten trodde jeg at alle gamle mennesker endte opp med gebiss. Det var først i tjueåra det gikk opp for meg at det ikke er tilfelle, at man fint kan leve livet ut med egne tenner.

Det var nemlig tidlig i tjueåra, takket være venninnen min Hedda (hun med den perfekte perleraden på bildet over her), at jeg begynte å gå fast til tannpleie én gang i året. I studietiden kunne det gå flere år mellom hver gang jeg sjekket tennene ettersom jeg studerte i utlandet.

Nå har det å ta en årlig sjekk blitt en bra og hyggelig greie. Sammenligner det litt med når jeg har trent eller hatt service på bilen. Litt kjedelig i forkant, men satan så godt etterpå.

Ikke alle er så heldige at de har en venninne som er tannpleier og som passer på at du kommer deg til tannlegekontoret minst én gang i året. Når tenkte du over tannhelsa di sist?

For mange er tannstell forbundet med litt dårlig samvittighet. Den klassiske årsaken til det, pusseslurv og slett bruk av tanntråd.

Jeg tok en prat med Hedda om 5 bud til god tannhelse. Nå som desember og julehyggemåneden er over oss for fult er det fint med en påminner om å ta vare på smilet.

Hedda Ø. Cedergren, tannpleier hos Tannlegene Stene-Johansen og Helland Thrane.

Snart er det jul. Er det sånn at fråtsing i godteri og søtsaker øker sannsynligheten for å oppdage hull på nyåret? Eller er dette med sukker litt en gammel myte?

Det med sukker en absolutt ingen myte! Hyppig sukkerinntak over tid vil skape hull i tennene. Men det tar lang tid for et hull å utvikle seg, så det må være lov å kose seg litt ekstra i julen- sålenge man ikke i tillegg slurver med renholdet. Det er litt som med det å holde vekten- det viktigste er ikke hva du spiser mellom jul og nyttår, men det du spiser mellom nyttår og jul.

Hva er det viktigste man kan gjøre for å bevare god tannhelse?

Det viktigste man kan gjøre for å opprettholde en god tannhelse- og bevare alle tennene livet ut- er å ha gode rengjøringsrutiner, hver eneste dag, uansett om det er hverdag, helg eller ferie. For normale tenner innebærer dette å pusse tennene i minst 2 minutter morgen og kveld, bruke tanntråd hver kveld og avslutte med fluorskylling. Barn som ble født etter at fluoren gjorde sitt inntog i hverdagen (1975) har veldig gode fremtidsutsikter i forhold til god tannhelse. Forekomsten av karies (hull) er forholdsvis lav, men syreskader pga mye syreholdig drikke er et større problem. Stadig syrepåvirkning av emaljen gjør at emaljen etses bort og tennene blir mindre motstandsdyktige og svakere.

Hvordan pusser man tennene best?

Man får definitivt best effekt av å pusse med elektrisk tannbørste. Den pusser grundigere og mere effektivt enn en vanlig tannbørste. Samtidig er den mer skånsom mot tannhalsene slik at man ikke utvikler pusseskader (hakk i tannhalsen). Puss i minst 2 minutter morgen og kveld, og prøv å være litt systematisk slik at man ikke hopper over noen tenner.

Alle ønsker seg hvite tenner. Men de fleste liker også kaffe og rødvin. Hvordan kan man holde tennene forholdsvis hvite? Er bleking eneste løsning hvis man først har misfargede tenner?

Tenner vil på sikt tiltrekke seg misfarging fra all mat og drikke med mye fargestoffer. Det kan være fornuftig å drikke vann etter inntak av kaffe, te og rødvin for å rense munnen. Dessverre har alle disse tannkremene som lover hvitere tenner liten langtidseffekt. Vil man ha hvite tenner må man bleke tennene profesjonelt, dvs at tennene blekes med godkjente blekemidler som trekker inn i tannen og bleker tannen innvendig. Da vil man oppnå en merkbar og holdbar effekt av hvitere tenner. Så lenge dette gjøres profesjonelt har dette ingen negative tannhelsemessige bivirkninger annet enn litt forbigående ising. En runde med airflow (saltspyling) hos tannpleier/tannlege fjerner misfarging og tannstein og vil gjøre tennene skinnende rene og hvite, men ikke hvitere enn det de opprinnelig er. Vil man ha hvitere tenner må de altså blekes.

Å bruke tanntråd er viktig, det vet de fleste. Er tanntråd utelukkende bra for tannhelsa, eller kan det være skadelig for tannkjøttet som innimellom blør og blir hovent?

Det er vel så viktig å rense i mellomrommene som det er å rense tannflatene. Det er stort sett i mellomrommene problemene starter. Det er ingen tannbørster som kommer til og får pusset i mellomrommene selv om de hevder det i reklamer. Det eneste som gjelder da er en runde med tanntråd. Hvis det er ømt og ubehagelig å bruke tanntråd så betyr det at man har en liten tannkjøttsbetennelse. Friskt og sunt tannnkjøtt er smertefritt og vil heller ikke blø. For å bli kvitt en tannkjøttsbetennelse må man nettopp bruke tanntråd. Gjør man ikke det kan man på sikt utvikle tannkjøttssykdom (periodontitt). Da vil tannkjøttet og benfestet til tennene bli spist opp og tennene bli løse. Det er vanskelig å bli kvitt tannkjøttssykdom, men lett å forebygge. Men med gode rengjøringsrutiner og et normalt kosthold skal man med dagens hjelpemidler og kunnskap kunne bevare en god tannhelse livet ut. Puss med elektrisk tannbørste minst 2 minutter morgen og kveld, bruk tanntråd hver eneste kveld og skyll med fluor- og ta en sjekk og rens hos tannpleier/tannlege én gang i året. Det er så mye enklere og billigere å forebygge enn å behandle.

Konkurranse! Vinn en splitter ny elektrisk tannbørste (Oral B Genius 9000) til voksen, samt en til barn. Alt du trenger å gjøre er å legge igjen en kort kommentar om hvorfor du burde vinne her på bloggen. Vinner trekkes på søndag 18. desember og annonseres på Kamille sin Facebook-side.

Innlegget er ikke betalt, men et konkurransesamarbeid.

VINNEREN ER: Gry Haakensveen, send mail til Kamilles Facebook-inboks med postadresse og telefonnummer så sender vi deg premien. Takk til alle som deltok – og GOD JUL!

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Forfatter: Journalxjulie

Journalist, content creator, mother.

60 kommentarer til «Puss puss, så får du en suss – vinn elektrisk tannbørste!»

 1. Så flott og nyttig en premie å vinne. En slik hadde vel vært drømmen for mine tenner å hatt. Prøver lykken før jul og takker for sjansen til å vinne denne herligheten ❤

 2. Så bra med fokus på tannhelse idisse sukkertider, jeg ønsker meg en el tannbørst og blir supergla om jeg vinner?

  1. Jeg håper å vinne fordi jeg har tannlegeskrekk og da er en god tannbørste viktig så jeg kanskje unngår å måtte borre ?? Og en til datteren min hadde også kommet godt med ? Håper VELDIG ❤

 3. Blitt anbefalt dette av tannlegen også. Har bare ikke hatt anledning til å kjøpe der enda. Men ønsker meg,og lover å bruke den flittig. Sønnen min trenger d også.

 4. Jeg ønsker meg elektrisk tannbørste. Har hatt det tidligere men den har sluttet å fungere. Har vært veldig fornøyd.

 5. Vår elektrisk tannbørste er den beste investering jeg noen gange har gjort for familiens tenner. Mine barn har ikke brugt annet siden de fikk deres første tenner. Den er med på alle reiser selv om den tar litt plass ;). Nå holder batteriet på å ta slutt og vi ønsker oss en ny som klarer litt mere enn en tannpuss før den må lades på nytt. God jul 🙂

 6. Jeg står stadig med butikkhyllen å lurer på om jeg burde kjøpe en elektrisk tannbørste, men vært litt usikker på om det er så bra som alle sier. Dette innlegget har overbevist meg om at jeg virkelig har behov for en slik! Hadde vært gull å vinne 🙂

 7. Puss puss så får du en suss ? ja takk ønsker veldig en sånn, perfekt til en frisk og fin tanngarde ???

 8. Jeg ønsker å vinne da tannpuss rutinene mine ville blitt mye bedre, og det ville blitt mye lettere å lage gode rutiner! 🙂

 9. Puss puss, så får du en suss ??
  Ja, takk ønsker meg helt klart en elektronisk tannbørste da jeg sliter litt med betennelse i tannkjøttet og har ikke verdens sterkeste tenner ?
  En perfekt julegave til tanngarden ???❤️

 10. Har veldig lyst å prøve en elektrisk tannbørst da jeg aldri har hatt det, og kanskje det blir lettere/morsomere å få pusset tennene på sønnen min på 7 år ?

 11. Tannlegeskrekk gjorde at det tok meg mange år å komme meg til tannlegen, men nå går jeg regelmessig. jrSynejeg er veldig flink! ?? Hadde hjulpet på motivasjon med en elektrisk tannbørste ???

 12. Flotte råd å ta med seg videre! 🙂
  Jeg hadde blitt så glad for å vinne, fordi jeg selv har tannsykdom og har nettopp kommet hjem fra tannpleier med 5 åringen min som mest sannsynlig har arvet sin mor.
  Puss puss så får du en suss! :*

 13. Jeg vil gjerne vinne fordi det hadde vært supert å introdusert minstemor på 4 også til elektrisk tannbørste, da er det lettere pusse i 2 minutter??

 14. Jeg har lenge lurt på om jeg skulle skaffet meg en slik en, men det har blitt med tanken. Jeg har veldig lyst til å prøve om dette funker like bra som mange skal ha det til. Derfor bør jeg vinne. Og god jul til dere alle <3

 15. Jeg og lille gutt ønsker oss en elektrisk tannbørste til jul – fordi vi aldri har prøvd elektrisk tannbørste, men har lyst til å begynne med det:)

 16. Jeg har en sønn som sliter med dårlige tenner uansett hvor mye vi pusser. Han klager på at jeg pusser for hardt, kanskje om vi hadde make tannbørster så ville det vært lettere å løre han å pusse skikkelig selv også.

 17. Prøver lykken og krysser fingra 🙂 Hadde vært en super og nyttig premie og vinne. Ønsket oss lenge 🙂 God jul 🙂

 18. Dette hadde vært en drøm å vinne! Plagdes veldig mye med tannkjøtt som trakk seg tilbake før jeg startet med elektrisk tannbørste… nå er min gammel og sliten, så det begynner å bli påtide med en ny. Men de er ikke av den billige sorten, så ser ikke helg det som en mulighet nå når man er arbeidsledig. Så krysser fingrene og håper at jeg har litt flaks ?

 19. Jeg har aldri hatt en elektrisk tannbørste – så ønsker meg det! Er rett og slett ikke nøye nok med tannhelsa, men ble litt inspirert til å skjerpe meg ved å lese dette innlegget!

 20. Har aldri prøvd elektrisk tannbørste før. Tannlegen sier jeg pusser litt hardt, men vanskelig å gjøre noe med da jeg føler de blir renere på den måten (absolutt bare noe jeg tror) så derfor hadde det vært perfekt med en elektrisk tannbørste, da har jeg ikke sjans til å pusse for hardt og skade tannkjøttet ?

 21. Denne hadde vært super å vinne, tannlegen sier alltid at jeg pusser for hardt. Kanskje en elektrisk tannbørste kunne hjulpet på det 🙂

 22. Jeg har aldri brukt en elektrisk tannbørste, men normal en. Så det ville være en glede å oppleve og forhåpentligvis vil det bli minske smerten jeg har med mine tannkjøtt hele tiden. Hadde vært en stor glede til ensmåbarnmamma som har ikke vært hos tannlegen for lenge lenge siden på grunn av lite råd. Uansett ønsker alle en gledelig jul med familie?

 23. For en fin konkurranse!
  Siden jeg er gravid har jeg hørt man må passe ekstra på, derfor hadde denne vært mitt i blinken. I tillegg ville det vært kult å gi en til «mini» som er 16år og opptatt av ALT annet enn å pusse tenner 😉

  Marie M

 24. Det hadde vært flott og hatt! Sikkert lettere og morsommere å lære sønnen min på ett år hvor viktig det er med god tannpuss også! ??

 25. Det er kun 2 ganger i livet at et tannløst smil er sjarmerende – før man får tenner og ved tannfelling i seksårsalderen. Aldri senere. Det er viktig å beholde både tyggeredskapet og det estetiske i orden. Det forutsetter en ordentlig tannbørste dvs. elektrisk, som forenkler jobben. Verken morgen- eller aftenstund skal ha ull i munn 😉

 26. Jeg ønsker og trenger ny elektrisk tannbørste, er veldig opptatt av tannhygiene og prøver å lære barna det samme. Derfor hadde det vært flott om mini på 3 hadde fått en egen elektrisk tannbørste, så blir det kanskje litt mer moro ?

 27. Har alltid ønsket meg en elektrisk tannbørste men har av en eller annen grunn aldri fått eller kjøpt en . Kan jo krysse fingrene ?

 28. Jeg ønsker å starte det nye året med litt finere tenner enn jeg har nå:) Det hadde vært deilig å vinne en så fin premie, jeg krysser fingrene! God Jul:D

 29. Jeg var hos tannlegen for årlig sjekk i dag, faktisk. Jaggu hadde jeg ikke fått hull. Faan heller.
  Tannlegen spurte om jeg ville ha bedøvelse. Viste ikke at det var et valg pasienten tok, men jeg tok valget om ikke bedøvelse. Tannlegen forsikret seg om at jeg virkelig hadde valgt nettopp, ikke bedøvelse. Jeg syntes ikke jeg fortjente bedøvelse da jeg hadde pådratt meg hull.
  Jeg tenkte veldig fort når boringen begynte, at jeg må ha bedøvelse. For å ikke tape ansikt fullstendig lot jeg tannlegen holde på litt før jeg ville overgi meg og flagge bedøvelse. Veldig vondt og dårlig ide syntes jeg der jeg lå. Men vips så var boringen og smerten over helt uten bedøvelse. Vel, jeg pusser tenner morgen og kveld, men trenger åpenbart kraftigere skyts. Nå som tannlegeregningen tok et saftig hugg i julebudsjettet (hvertfall den posten som skulle gå til meg fra julenissen) fortjener jeg en Oral-B. Akkurat nå drømmer jeg om det i hvert fall.
  Det er ikke flaut å si ja til bedøvelse.

 30. Hei ? Jeg vil veldig gjerne vinne en elektrisk tannbørste da jeg sliter med MYE tannstein og det er veldig plagsomt! Var til tannlegen som faktisk anbefaler oral B sin elektriske tannbørste ? Ville blitt superglad for å vinne så hadde tennene mine fått det bedre✌??

  1. Glemte å skrive at min sønn på 7 år også plages med mye tannstein, så det ville vært supert for han også å vinne ✌??

 31. Hei,

  Denne hadde vært perfekt å vinne nå som min eldre modell har tatt kvelden,passer perfekt for en som pusser for hardt og blør stadig vekk.Fint om sønnen også kan vinne mtp hvor de kommer i en alder med slurv av tannpuss og det er hyggeligere med en elektrisk som kan gjøre det enklere med bedre???

 32. Det hadde gitt snuppa mi på6 år litt meir glede i kvardagen å få ein slik tannkost. Hu pusser ganske så flint selv men syns at det er kjedelig! Å så hadde eg og fått finere tenner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *